Buchty bardzo wyrastają. Po upieczeniu tworzą, jeden duży placek, od którego odrywamy zaokrąglone bułeczki. Idealnie sprawdzą się, jako drugie śniadanie dla dziecka, lub do porannej kawy 🙂
Buchty
2015-11-17 08:19:34
Produkty
- 1/2 kg mąki
- 12 i 1/2 dag masła
- 3/4 szkl. cukru
- 5 dag drożdży
- 3 zółtka
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- ulubiona konfitura
- białko do smarowania
Wykonanie
- Drożdże rozkruszyć, a następnie rozetrzeć z cukrem.
- Gdy się rozpłyną, wlać do nich lekko podgrzane mleko.
- Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli, wlać drożdże, dodać żółtka, pozostały cukier i cukier waniliowy.
- Dokładnie wyrobić (ja używam thermomixa, ale robotem ze spiralnymi widełkami też będzie ok).
- Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać ciepłe, ale nie gorące, rozpuszczone masło.
- Ponownie wyrobić, przykryć bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.
- Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z ciasta odrywać porcje jednakowej wielkości, lekko rozpłaszczać, nakładać na środek konfiturę i zlepiać.
- Układać obok siebie w równych odstępach, aby po wyrośnięciu się pozlepiały.
- Poczekać, aż wyrosną, posmarować roztrzepanym białkiem i piec w ciepłym piekarniku ok. 45 min w 170-180 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/