Taką przekąskę jada nawet mój 10 letni syn. Smakuje wybornie, polecam wam jako lekka kolację 🙂
Sycylijskie po mojemu
2015-11-17 08:50:37
Produkty
- 1 duża bułka paryska
- 5 dobrych, mięsistych pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- oliwa
- sól, pieprz
- masło do posmarowania bułki
Wykonanie
- Pomidory lekko nacinam na krzyż i zalewam wrzątkiem.
- Czekam ok. minuty i przekładam je do miski z lodowatą wodą, po czym obieram ze skórki.
- Kroję w drobną kostkę, lekko solę, aby puściły sok i umieszczam na sitku, aby sok ściekł.
- Następnie pomidory przekładam do miski.
- Siekam bardzo drobno czosnek i dodaję go do pomidorów.
- Bazylię rwę na drobne kawałki i łączę z pomidorami.
- Dodaję oliwę, doprawiam do smaku solą i pieprzem i wstawiam do lodówki.
- Kiedy pomidory się chłodzą, nagrzewam piekarnik.
- Bułkę kroję na kromki i smaruję masłem.
- Zapiekam na lekko chrupko.
Podanie
- Na zapieczoną bułkę nakładam pomidory, do tego jakieś lekkie wino półwytrawne i przekąska jak znalazł 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/