Bułeczki cynamonowe

Bułeczki, które zachwycą wielbicieli cynamonu :-). Oczywiście możecie do środka dodać ulubioną konfiturę, jeśli tak wolicie.
Świetna forma drugiego śniadania dla dziecka

Bułeczki cynamonowe
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
  2. 10 dag cukru
  3. 2 jajka
  4. 4 dag drożdży
  5. 250 ml mleka
  6. 10 dag masła
  7. szczypta soli
  8. 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie
  1. 7 dag stopionego masła
  2. 6 dag cukru
  3. 1 łyżka cynamonu
Do posmarowania na koniec
  1. 1 jajko, cukier
Wykonanie
  1. Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem i drożdżami.
  2. Dodać cukier, sól, kardamon, jajka i mąkę.
  3. Zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ręki.
  4. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  5. Ciasto lekko zagnieść ponownie i podzielić na 2 części.
  6. Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem (nadzienie), posypujemy cukrem i cynamonem.
  7. Zwinąć w roladę i kroić na plastry ok. 3 cm.
  8. Ułożyć na blaszce, odczekać ok. 30 min, aż podrosną.
  9. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem
  10. Piec w ciepłym piekarniku, ok 20-30 min w 170 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *