Bułeczki, które zachwycą wielbicieli cynamonu :-). Oczywiście możecie do środka dodać ulubioną konfiturę, jeśli tak wolicie.
Świetna forma drugiego śniadania dla dziecka
Bułeczki cynamonowe
2015-11-22 17:00:42
Produkty
Ciasto
- 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 4 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 10 dag masła
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie
- 7 dag stopionego masła
- 6 dag cukru
- 1 łyżka cynamonu
Do posmarowania na koniec
- 1 jajko, cukier
Wykonanie
- Masło rozpuścić i wymieszać z mlekiem i drożdżami.
- Dodać cukier, sól, kardamon, jajka i mąkę.
- Zagnieść ciasto, aż będzie odchodziło od ręki.
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Ciasto lekko zagnieść ponownie i podzielić na 2 części.
- Każdą wałkujemy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem (nadzienie), posypujemy cukrem i cynamonem.
- Zwinąć w roladę i kroić na plastry ok. 3 cm.
- Ułożyć na blaszce, odczekać ok. 30 min, aż podrosną.
- Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem
- Piec w ciepłym piekarniku, ok 20-30 min w 170 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/