Przekąska banalna w wykonaniu. Klops z tego przepisu jest idealny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam 🙂

Klops świąteczny
2016-03-07 20:17:08

Produkty
- 1 i 1/2 kg mielonej łopatki
- 2 jajka
- 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka oleju
- majeranek
- słodka papryka
- tymianek
- 1-2 łyżki musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie
- Mięso włożyć do miski, dodać jajka i przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Odcisnąć namoczoną bułkę i dodać do mięsa.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju, dodać do mięsa.
- Mięso dobrze wyrobić, dodać 1 łyżkę musztardy i podzielić na dwie nierówne części. Mniejszą i większą.
- Większą część wyłożyć do keksówki, na środku ułożyć wzdłuż ugotowane jajka.
- Przykryć pozostałym mięsem.
- Wierzch posmarować 1 łyżką musztardy.
- Klops piec 1 h w temp. 170 stopni.
- Jeśli się nie zrumieni, podpiec jeszcze 15 -20 minut.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Leave a Reply