Jeśli szukacie ciekawej alternatywy dla mięsnych potraw, to te kotlety będą idealne 🙂
Kotlety z płatków owsianych
2016-02-14 17:14:09
Produkty
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 50 g tartego żółtego sera
- 1/2 szkl. mąki
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1/2 szkl. bułki tartej
Wykonanie
- Płatki zalać litrem wrzątku.
- Podgrzewać, aż się rozkleją, a masa zgęstnieje.
- Ostudzić.
- Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce oleju i dodać do płatków.
- Do masy dodać jajka, mąkę i starty ser.
- Doprawić do smaku.
- Z masy formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na złoto.
- Masa jest dość klejąca, jeśli będziecie mieli trudność z formowaniem kotletów to możecie dodać więcej mąki. Moim patentem jest jednak używanie rękawiczek, moczenie rąk i jakoś się udaje :-).
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/