Na ten przepis natknęłam się już dość dawno, ale jakoś się nie mogłam przybrać, aby go wypróbować. Jest to idealny przepis dla gofrowych łasuchów. Gofry są niezwykle lekkie i chrupiące zarazem, polecam 🙂
Lekkie drożdżowe gofry
2016-01-21 09:19:21
Produkty
- 2 i 1/4 szkl. mąki
- 5 łyżek cukru
- 1/2 opakowania drożdży sypkich
- szczypta soli
- 2 szkl. mleka
- 3 jajka
- 200 g masła
- 1 cukier waniliowy
Wykonanie
- Masło rozpuścić w połowie mleka, dodać resztę mleka tak, aby mieszanka nie była gorąca, tylko ciepła.
- Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę.
- Przykryć miskę ściereczką i odstawić na ok. 40 minut.
- Po tym czasie piec gofry na złoto.
- Podawać z cukrem pudrem, lub sosem z truskawek (u mnie miksowane latem truskawki z cukrem i mrożone).
- Ciasto można wstawić na noc do lodówki i piec rano.
Notes
- Przepis znaleziony w sieci, nieco zmodyfikowany. Nie przeraźcie się dużą ilością masła, tak ma być 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/