Jest to przepis wyszukany przeze mnie w sieci ze względu na ciekawy sposób zrobienia tych bułeczek. Do środka można dodać dowolne nadzienie, np. budyń czy nutellę.
Mini serniczki
2015-11-23 17:18:22
Produkty
Ciasto
- 110 ml mleka
- 50 g cukru
- 30 g drożdży
- 300 g mąki
- 40 g masła
- 1 jajko, szczypta soli
Nadzienie
- 250 g twarogu (ja wolę nie mielony)
- 1 jajko
- 40 g cukru
- cukier waniliowy
- ulubiona konfitura lub dżem
Wykonanie
- Drożdże rozetrzeć z cukrami i zalać ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
- Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ręcznie lub robotem ze spiralną końcówką.
- Jeśli ciasto za mocno się klei, dosypać odrobinę mąki i wyrobić jeszcze chwilę.
- Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie - wymieszać robotem wszystkie składniki, za wyjatkiem konfitury.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Dużym kubkiem wykrawać okrągłe placuszki. Następnie mniejszą szklanką w tym placuszku wykrawać kolejny - w ten sposób powstanie obwódka.
- Należy ją złożyć w 8 i ułożyć na placuszku.
- W zagłębienie włożyć masę twarogową i pół łyżeczki konfitury.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 20-25 minut.
Notes
- Jest to przepis wyszukany przeze mnie w sieci ze względu na ciekawy sposób zrobienia tych bułeczek. Do środka można dodać dowolne nadzienie, np. budyń czy nutellę.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/