Moje odkrycie ostatnich miesięcy. Kuleczki, które nie mają kalorii, a dodatkowo mogą je jeść osoby uczulone na gluten. Szczerze polecam, bo smakuje i wygląda obłędnie 🙂
Tapioka z musem truskawkowym
2016-04-07 19:17:27
Produkty na 4 porcje
- 250 ml mleka 3,2%
- 400 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowo migdałowe, ale myślę, że mleko kokosowe czy jakiekolwiek inne smakowe będzie ok)
- 1/3 szklanki tapioki
- 1 cukier waniliowy (można zastąpić ziarenkami z laski wanilii)
- 1 łyżka cukru
- 10 mrożonych truskawek + cukier do smaku (rozmrozić i zmiksować z cukrem na mus)
Wykonanie
- Tapiokę zalać mlekami i odstawić minimum na godzinę.
- Po tym czasie zacząć podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając.
- Po zagotowaniu dodać cukry i gotować na około 15 minut.
- Tapioka będzie gotowa, kiedy kuleczki zrobią się przezroczyste.
- Wkładać jeszcze ciepły deser do pucharków, kiedy lekko ostygnie polać sosem truskawkowym.
- Można też na wierzch położyć ulubione powidła.
- Schłodzić 🙂
Notes
- Przepis nieco zmodyfikowany, zaczerpnięty z moich wypieków i kwestii smaku
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/