Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

9 kwietnia 20168 kwietnia 2016

Brioszka

Chałka bez kruszonki. Tak powiedziały moje dzieci. Uważam jednak, że jest dużo bardziej delikatna. Z dżemem lub serkiem smakuje wybornie.

Brioszka
2016-04-06 18:50:42
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
  1. 500 g mąki
  2. szczypta soli
  3. 150 g miękkiego masła
  4. 4 jajka
  5. 50 g cukru
  6. 60 ml mleka
  7. 40 g świeżych drożdży
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Robotem ze spiralną końcówką przynajmniej 3 minuty (u mnie thermomix).
  2. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto przez około 1 minutę.
  4. Przełożyć do długiej keksówki (u mnie 35 cm) wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Brioszkę piec 40 - 45 minut w temperaturze 170 - 180 stopni, do suchego patyczka (ja wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika).
  6. Podawać z serkiem naturalnym i konfiturą lub nutellą.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Ciasta Desery Przekąski drożdżejajkamasło

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes