Chałka bez kruszonki. Tak powiedziały moje dzieci. Uważam jednak, że jest dużo bardziej delikatna. Z dżemem lub serkiem smakuje wybornie.
Brioszka
2016-04-06 18:50:42
Produkty
- 500 g mąki
- szczypta soli
- 150 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 60 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
Wykonanie
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Robotem ze spiralną końcówką przynajmniej 3 minuty (u mnie thermomix).
- Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto przez około 1 minutę.
- Przełożyć do długiej keksówki (u mnie 35 cm) wyłożonej papierem i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
- Brioszkę piec 40 - 45 minut w temperaturze 170 - 180 stopni, do suchego patyczka (ja wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika).
- Podawać z serkiem naturalnym i konfiturą lub nutellą.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/