Latem to moja zupa numer 1. Prosta i nie wymagająca specjalnego zachodu.
Składniki
- 2 litry jogurtu naturalnego lub kefiru
- 2 ogórki wężowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek botwinki + 1 duży burak (może być też botwinka i gotowy koncentrat buraczany)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- jajka ugotowane na twardo (1 jajko = 1 osoba)
- ugotowane młode ziemniaki (polane podsmażonym, wędzonym boczkiem z cebulką)
Instrukcje
- Jogurt wlewam do dużej miski.
- Ogórki i rzodkiewkę myję i ścieram na tarce jarzynowej (na dużych oczkach), dodaję do jogurtu.
- Szczypiorek i koperek drobno siekam i dodaję do warzyw.
- Botwinkę myję i drobno kroję, buraka kroję na mniejsze kawałki i zalewam niewielką ilością posolonej wody. Gotuję prawie do miękkości (wolę kiedy są bardziej al dente, niż rozgotowane).
- Po wystudzeniu botwinki i buraczków, dodaję je do jogurtu (buraka ścieram na tarce jarzynowej), doprawiam solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
- Chłodzę przynajmniej 2 godziny.
- Podaję z jajkiem na twardo i ugotowanymi ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl