Dobra zupa moich dzieci

Jest to chyba jedyna zupa do której nie przygotowuję wywaru z kości. Robi się ją błyskawicznie i jest bardzo syta. Śmiało może być pierwszym i drugim daniem. Przepis od ciotki Karoli 🙂

Dobra zupa moich dzieci
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (koniecznie słupki)
  2. 1/2 kg mielonej łopatki doprawionej jak na kotlety mielone
  3. garść płatków ryżowych
  4. 6-7 ziemniaków
  5. świeży koperek
  6. śmietana 18%
  7. odrobina mąki
  8. 3 ziarenka ziela angielskiego
  9. 2 liście laurowe
  10. sól, pieprz
Wykonanie
  1. W sporym garnku zagotować około 2 litrów wody.
  2. Wrzucić do niej mrożone warzywa, kiedy woda ponownie się zagotuje, dorzucić ziele, listek, doprawić solą i pieprzem.
  3. Dodać też płatki ryżowe.
  4. Z mięsa mielonego robić niewielkie kuleczki i obtaczać w mące.
  5. Następnie wrzucać je na gotującą zupę.
  6. Po jakichś 10 minutach wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze chwilę do miękkości.
  7. Na koniec posypać pokrojonym koperkiem i dodać około 100 ml śmietany.
  8. Zupa ma być lekko gęsta dzięki mące na kuleczkach mięsnych.
  9. Jeśli lubicie bardziej gęste wywary, można rozrobić odrobinę wody, zupy i mąki i dodać do garnka.
Notes
  1. Polecam niejadkom i osobom, które rzadko gotują. Ta zupa będzie gotowa w 30 minut 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *