Jest to chyba jedyna zupa do której nie przygotowuję wywaru z kości. Robi się ją błyskawicznie i jest bardzo syta. Śmiało może być pierwszym i drugim daniem. Przepis od ciotki Karoli 🙂
Dobra zupa moich dzieci
2016-03-17 10:02:24
Produkty
- 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny (koniecznie słupki)
- 1/2 kg mielonej łopatki doprawionej jak na kotlety mielone
- garść płatków ryżowych
- 6-7 ziemniaków
- świeży koperek
- śmietana 18%
- odrobina mąki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie
- W sporym garnku zagotować około 2 litrów wody.
- Wrzucić do niej mrożone warzywa, kiedy woda ponownie się zagotuje, dorzucić ziele, listek, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać też płatki ryżowe.
- Z mięsa mielonego robić niewielkie kuleczki i obtaczać w mące.
- Następnie wrzucać je na gotującą zupę.
- Po jakichś 10 minutach wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze chwilę do miękkości.
- Na koniec posypać pokrojonym koperkiem i dodać około 100 ml śmietany.
- Zupa ma być lekko gęsta dzięki mące na kuleczkach mięsnych.
- Jeśli lubicie bardziej gęste wywary, można rozrobić odrobinę wody, zupy i mąki i dodać do garnka.
Notes
- Polecam niejadkom i osobom, które rzadko gotują. Ta zupa będzie gotowa w 30 minut 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/