Jest to przepis mojej serdecznej przyjaciółki Marci :-). Polecam wielbicielom faworków. Wychodzą bardzo delikatne i kruche.
Faworki
2015-11-02 18:10:17
Produkty
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
- łyżka mleka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 20 dag mąki (lub więcej)
- 1/2 kieliszka spirytusu
Wykonanie
- Wszystkie składniki zagniatam. Po połączeniu tłukę ciasto tłuczkiem. Składam ciasto na pół i dosłownie tłukę ile się da :-). Czynność tą powtarzam kilka razy.
- Ciasto wałkuję bardzo cienko i wykrawam faworki.
- Smażę partiami na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
- Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/