Gruszki w syropie
2015-10-19 19:19:40
Skladniki
- 2 kg twardych gruszek
- 2 litry wody
- 1 kg cukru
- 1 cukier waniliowy
- po 2 goździki do każdego słoika
- 2 łyżki kwasku cytrynowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposob przygotowania
- Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
- W garnku zagotować składniki na syrop. Gruszki włożyć do syropu i gotować na wolnym ogniu 10-20 minut. Owoce mają być jędrne, nie powinny się rozgotować. Umieścić gruszki w słoikach, dodać goździki i zalać gorącym syropem. Zakręcić słoiki, odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką do ostygnięcia.
- Przepis jest prosty, a gruszki z tego przepisu wprost rozpływają się w ustach. Tym sposobem robiłam również ostatnio późne, dość twarde jabłka. Też wyszły bardzo smaczne. Gruszki są teraz nieco tańsze, więc można zabezpieczyć się na zimę:-)
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/