Ciasteczka, których moje dzieci nie chciały spróbować. Mak na wierzchu chyba je odstraszył :-). Kiedy jednak spróbowały… to w ciągu kilku godzin zmiotły wszystkie. Zostały okrzyknięte najpyszniejszymi 😀
Składniki
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 75 g mąki pszennej (przesiać)
- mak do posypania
- ulubiona marmolada
- szczypta soli
Instrukcje
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Powoli dodawać niewielkimi partiami cukier i nadal ubijać.
- Następnie dodać po jednym żółtku.
- Na koniec dodać partiami mąkę i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką.
- Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać niewielkie krążki.
- Przed pieczeniem posypać makiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni, 10-12 minut na lekko złoto.
- Po upieczeniu zostawić kilka minut na papierze, aby przestygły. Nie będzie problemu z odklejeniem ich od papieru.
- Ciasteczka przełożyć marmoladą.
- Inspiracją były ciasteczka ze strony moje wypieki.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl