Cudownie lekkie ciasto. Prawie biszkoptowe, do którego możecie użyć dowolnych owoców. U mnie wersja z rabarbarem 🙂
Składniki
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szkl cukru (u mnie drobny do wypieków)
- 1/2 szkl oleju
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 600 g owoców (u mnie rabarbar) + 3 łyżki cukru do posypania
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę.
- Następnie, łyżka po łyżce dodawać cukier.
- Kiedy piana będzie lśniąca, dodać żółtka i aromat.
- Po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę z proszkiem.
- Masa może lekko opaść, ale ciastu to nie zaszkodzi.
- Rabarbar oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki i posypać cukrem (3 łyżki).
- Ciasto wylać do blaszki, a na nie ułożyć owoce.
- Wstawić do ciepłego piekarnika i piec około godziny w temp. 170 stopni (do suchego patyczka).
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- Przepis zaczerpnięty z bloga "Moje wypieki"
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl