Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. Wygląda i smakuje fenomenalnie 🙂

Rolada szpinakowa
2016-03-24 06:59:31

Produkty
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 2 serki almette ziołewe
- 2 opakowania łososia wędzonego w plastrach
- sól, pieprz
Wykonanie
- Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.
- Lekko rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Chwilę podsmażać na małym ogniu, dodać szpinak, sól i pieprz do smaku.
- Zwiększyć płomień i smażyć około 10 minut.
- Ostudzić i dodać żółtka.
- Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do szpinaku.
- Masę wylewać na dużą blaszkę (kwadratowa z piekarnika) wyłożoną papierem i piec około 20 minut w temp. 180-190 stopni.
- Po upieczeniu gorący jeszcze placek zawijamy w czystą, bawełnianą ściereczkę i czekamy, aż wystygnie.
- Po ostygnięciu, delikatnie rozwijamy, smarujemy serkiem, a na wierzch układamy łososia.
- Zwijamy i owijamy folią spożywczą. Skręcamy boki dość ścisło i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
- Kroimy lekko pod kątem, dla ciekawszego efektu.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/