Rolada szpinakowa

Jedna z moich ulubionych przekąsek na zimno. Wygląda i smakuje fenomenalnie 🙂

Rolada szpinakowa
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 1 łyżka masła
  4. 4 jajka
  5. 2 serki almette ziołewe
  6. 2 opakowania łososia wędzonego w plastrach
  7. sól, pieprz
Wykonanie
  1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć wodę.
  2. Lekko rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Chwilę podsmażać na małym ogniu, dodać szpinak, sól i pieprz do smaku.
  4. Zwiększyć płomień i smażyć około 10 minut.
  5. Ostudzić i dodać żółtka.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do szpinaku.
  7. Masę wylewać na dużą blaszkę (kwadratowa z piekarnika) wyłożoną papierem i piec około 20 minut w temp. 180-190 stopni.
  8. Po upieczeniu gorący jeszcze placek zawijamy w czystą, bawełnianą ściereczkę i czekamy, aż wystygnie.
  9. Po ostygnięciu, delikatnie rozwijamy, smarujemy serkiem, a na wierzch układamy łososia.
  10. Zwijamy i owijamy folią spożywczą. Skręcamy boki dość ścisło i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  11. Kroimy lekko pod kątem, dla ciekawszego efektu.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *