Wiem… Wielkanoc, a u mnie menu jak z innej bajki. Niech i tak będzie! Te kotlety są na prawdę rewelacyjne. Z dodatkami wyglądają i smakują, jak klasyczne burgery. Polecam i zapraszam do wypróbowania!
Wegeburgery
2016-03-24 06:41:45
Produkty
- 2 szkl. startej marchewki
- 1 i 1/2 ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl. uprażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/4 szkl. oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 łyżeczki posiekanej pietruszki
- 1 łyżeczka imbiru (u mnie suszony)
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól, pieprz
Dodatki
- Bułeczki pszenne, lub razowe. Majonez, ketchup, musztarda, cebula, pomidor, ogórek, sałata
Wykonanie
- Kaszę przelać dwa razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczy.
- Następnie gotować do miękkości w 3 szklankach wody.
- Ostudzić i dodać pozostałe składniki i przyprawy.
- Dokładnie wymieszać i formować kotleciki.
- Układać na blaszce wyłożonej papierem, piec około 30 minut w 180-200 stopni.
Podanie
- Bułeczkę lekko podpiec w piekarniku, aby była chrupka z wierzchu i miękka w środku.
- Posmarować musztardą, na to liść sałaty, odrobina majonezu, kółka cebuli, ogórek, pomidor, na wierzch kleks keczupu. Przykryć drugą połówką i jeść 🙂
Notes
- Przepis zaczerpnięty z bloga Marty Dymek "Jadłonomia"
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/