Wydaje mi się, że są takie połączenia do których w określonych potrawach zawsze będziemy wracać. Ryba i cukinia są dla mnie takim połączeniem. Tym razem tradycyjnie smażone okonie i proste cukiniowe placki, ale szczerze polecam, bo niebanalne i smaczne 🙂
Składniki
- 10 filetów z okonia (oczyszczone i bez ości, kupuję w zaprzyjaźnionej rybakówce) + mąka do panierowania, około szklanki
- 2 mniejsze cukinie (umyte i obrane tak, aby zostało trochę zielonej skórki)
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 1/2 drobno posiekanej i zeszklonej cebuli
- 4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- cytryna
- Sos
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
Instrukcje
- Okonie zwykle myję, moczę w zimnej wodzie około 2 godzin, doprawiam solą, pieprzem i wstawiam do lodówki na całą noc.
- Przed przystąpieniem do smażenia wyjmuję je z lodówki, aby miały lekko domową temperaturę :-).
- W tym czasie przygotowuję cukinię. Należy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Zostawiam na jakieś 10 minut. Po tym czasie mocno odciskam z nadmiaru wody, dodaję 1 jajko, cebulę, 4 łyżki mąki, sól i pieprz.
- Gdyby masa był zbyt rzadka, można dodać odrobinę mąki.
- Na średnio rozgrzanym oleju smażę placuszki na złoto z każdej strony i odsączam na ręczniku papierowym.
- Roztrzepuję 2 jajka z odrobiną soli i pieprzu i łączę z rybą.
- Następnie obtaczam w mące i smażę skórą do dołu. Ryba ma być lekko złotawego koloru.
- Po usmażeniu wykładam na ręcznik papierowy.
- Składniki sosu łączę i można podawać 🙂
- Okoń, placuszek, kleks śmietany i kilka kropel cytryny... mniam 🙂
- Inspiracją było danie z PapajaJazz.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl