Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

21 maja 201621 maja 2016

Smażone okonie i placki z cukinii

Wydaje mi się, że są takie połączenia do których w określonych potrawach zawsze będziemy wracać. Ryba i cukinia są dla mnie takim połączeniem. Tym razem tradycyjnie smażone okonie i proste cukiniowe placki, ale szczerze polecam, bo niebanalne i smaczne 🙂

Smażone okonie i placki z cukinii

Składniki

  • 10 filetów z okonia (oczyszczone i bez ości, kupuję w zaprzyjaźnionej rybakówce) + mąka do panierowania, około szklanki
  • 2 mniejsze cukinie (umyte i obrane tak, aby zostało trochę zielonej skórki)
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 1/2 drobno posiekanej i zeszklonej cebuli
  • 4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • cytryna
  • Sos
  • 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki posiekanego koperku

Instrukcje

  1. Okonie zwykle myję, moczę w zimnej wodzie około 2 godzin, doprawiam solą, pieprzem i wstawiam do lodówki na całą noc.
  2. Przed przystąpieniem do smażenia wyjmuję je z lodówki, aby miały lekko domową temperaturę :-).
  3. W tym czasie przygotowuję cukinię. Należy ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Zostawiam na jakieś 10 minut. Po tym czasie mocno odciskam z nadmiaru wody, dodaję 1 jajko, cebulę, 4 łyżki mąki, sól i pieprz.
  4. Gdyby masa był zbyt rzadka, można dodać odrobinę mąki.
  5. Na średnio rozgrzanym oleju smażę placuszki na złoto z każdej strony i odsączam na ręczniku papierowym.
  6. Roztrzepuję 2 jajka z odrobiną soli i pieprzu i łączę z rybą.
  7. Następnie obtaczam w mące i smażę skórą do dołu. Ryba ma być lekko złotawego koloru.
  8. Po usmażeniu wykładam na ręcznik papierowy.
  9. Składniki sosu łączę i można podawać 🙂
  10. Okoń, placuszek, kleks śmietany i kilka kropel cytryny... mniam 🙂
  11. Inspiracją było danie z PapajaJazz.
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl
http://www.gotujesie.pl/smazone-okonie-i-placki-z-cukinii/

Obiady Przekąski Przepisy cukiniaobiadokońsos śmietanowy

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes