Pierogi zwykle robię na słodko, lub z kapustą i grzybami. Ostatnio oglądałam Kuchenne Rewolucje i Magda Gessler bardzo polecała farsz z białej kiełbasy. Postanowiłam wypróbować… Inne, ale smakowo pyszne i warte zrobienia.

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szkl. ciepłej, ale nie gorącej wody
- 50 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 żółtko
- sól do smaku
- olej do smażenia
- Farsz
- 5 dobrych jakościowo, białych kiełbasek wyjętych z osłonek
- Sos
- 200 g kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- 1 ogórek konserwowy drobno posiekany
- 1 łyżeczka koperku
- 4 posiekane marynowane pieczarki
Instrukcje
- Składniki na ciasto zagniatam.
- Plus jest taki, że po chwili zbijają się w miękką i elastyczną kulkę.
- Odkrawam część ciasta (pozostałą przykrywam ściereczką, aby nie wyschła) i wałkuję dość cienko, lekko podsypując mąką.
- Wykrawam kółka plastikową (największą) foremką do pierogów, wkładam farsz i sklejam.
- Z tej porcji wychodzą 24 pierogi.
- Pierogi smażę na złoto i podaję z sosem
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl